SOMA-EMBODIMENT®

In augustus 2022 heb ik de studie afgerond tot SOMA Embodiment ® practitioner.

In deze blog deel ik graag de informatie die Sonia Gomes hierover deelt:
Trauma is een ervaring van extreme stress of shock die op een bepaald moment deel uitmaakte van het leven. Het is een ervaring die het hele organisme van lichaam/geest bedreigt door een breuk te veroorzaken in zijn vermogen om te assimileren en zich aan te passen aan innerlijke regulatie, waardoor het op een nieuw organisatieniveau gaat functioneren. Het organisme wordt buiten het vermogen van zijn fysiologische aanpassing gedwongen om de activeringstoestand van het zenuwstelsel te reguleren, en faalt in zijn wederkerige relatie tussen de andere lichaamssystemen.

Een wederkerige relatie suggereert een positieve samenwerking binnen en tussen systemen; een systeem werkt daarom in samenhang, harmonie en continuïteit, het nemen en terugbrengen van interne milieu-informatie met betrekking tot de externe omgeving, en vice versa, het bevorderen van welzijn, algehele gezondheid, wat zelfregulering betekent. Wanneer er sprake is van een trauma, breekt de continuïteit van de interne ervaring en dissocieert men van het huidige moment. Dit manifesteert zich in een globale setting tussen sensomotorische stimuli en cognitieve en emotionele toestanden, die voortkomen uit de ervaring van shock en/of chronische stress. Er treedt dus een verlies aan ritmisch vermogen tot zelfregulatie op, de natuurlijke staat van het organisme die de persoon tijdens het leven naar de huidige staat en naar vloeibaarheid leidt.

Trauma kan beginnen als acute stress van een waargenomen levensbedreiging of als het eindproduct van accumulatieve stress; dreiging is het gevoelde gevoel van angst dat een persoon ervaart wanneer hij wordt aangevallen en in gevaar is voor fysieke of psychologische schade. Stress kan worden gedefinieerd als elke fysiologische gebeurtenis, extern of intern, die vereist dat het lichaam zich eraan aanpast. Trauma, levensbedreigingen in het licht van hulpeloosheid, heeft uiteindelijk een heel andere neurofysiologie dan stress; trauma heeft zijn wortels in een onopgeloste vecht-, vlucht-/bevriezingsreactie, heeft betrekking op de opwindingscentra van de hersenen en beïnvloedt de autonome homeostase.

Trauma is ook een syndroom van de corruptie van het geheugen met betrekking tot de relatie met de tijd en ontwikkelt zich tot veel van de symptomen die dissociatie definiëren. Als je wordt blootgesteld aan iets in je omgeving dat een intens genoeg signaal geeft aan een oud trauma, zul je voorlopig terug zijn in die oude staat van hulpeloosheid, met alle bijbehorende verdovende, viscerale gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen en veranderde gedachten. De neiging tot terugkerende bevriezing in het aangezicht van gevaar is het kenmerk van laat of complex trauma, wat duidelijk een syndroom van dissociatie is. Wanneer het zenuwstelsel niet reset na een overweldigende ervaring, kunnen de slaap, het hart, de spijsvertering, de ademhaling en de werking van het immuunsysteem ernstig worden verstoord. Onopgeloste fysiologische problemen kunnen ook leiden tot een reeks andere fysieke, cognitieve ziektes.

Symptomen van trauma worden gekenmerkt door chronische opwinding, slaapstoornissen, obsessieve volharding, afleiding, enz. Soms zijn er zelfs somatische sensaties: myofasciale pijn, hoofdpijn, bruxie, darmklachten, rugpijn en andere symptomen die het huidige moment blijven onderbreken. Systematische studies hebben volgens Bessel van der Kolk verbanden gevonden tussen symptomen van PTSS en traumatische stress. De meerderheid van de slachtoffers van trauma ontwikkelt naast PTSS een verscheidenheid aan psychische stoornissen en persoonlijkheidsveranderingen; deze aandoeningen omvatten ernstige depressie, gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis en andere.

Bron Site:  Sonia Gomes

* Fragmenten van Engaging Touch & Movement in Somatic Experiencing® Trauma Resolution Approach, proefschrift van Sonia Gomes (IUGS, 2014, New York)

Bibliografie
– Levine, P. (1997). Waking the Tiger: Healing Trauma, North Atlantic Press, Berkeley, CA.
– Levine, P. (2010). In een onuitgesproken stem, hoe het lichaam trauma vrijgeeft en goedheid herstelt, North Atlantic Books, Berkeley, CA.
– Scarer, Robert (2012). 8 sleutels tot hersen-lichaamsbalans, New York, NY, p.72-150.
– Van der Kolk, Bessel A. (1996). Traumatische stress. The Guilford Press, New York, NY.


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *