Geweldloze communicatie

“Wat ik wil in mijn leven is mededogen, een stroom tussen mijzelf en anderen op basis van wederzijds geven uit het hart” ~ Marshall Rosenberg

Communicatie is van grote invloed op de kwaliteit van onze relaties en onze relaties bepalen vervolgens in sterke mate de kwaliteit van ons leven.

Het uitwisselen van wat er in ons leeft kan dat leiden tot diepgaand contact, maar soms komen we ongewild in situaties waarin we kunt ervaren dat we ons persoonlijk aangevallen voelen, wat het lastig maakt om te blijven luisteren naar wat er werkelijk wordt ervaren.

In de tegenaanval gaan, dicht slaan of tijdelijk van de aardbodem verdwijnen is wat er dan vaak gebeurt.

Die keuzes, die leiden tot ‘vechten’ , bevriezen of ‘vluchten’ zijn vaak onbewust en maken dat we meestal niet krijgen wat we nodig hebben.

In de techniek die Marshall Rosenberg heeft ontwikkeld als ‘Geweldloze Communicatie’ kun je leren welke mogelijkheden er zijn om te blijven communiceren en te blijven kijken naar wat er werkelijk speelt.

Geweldloze Communicatie leert je te kijken naar:

  • wat onze onderliggende behoeften zijn
  • wat we zelf waarnemen,
  • hoe we ons voelen
  • wat ieder van ons graag zou willen

De nadruk ligt op het communiceren van onze gevoelens en behoeftes en op dat wat ons wezenlijk raakt.

Geweldloze Communicatie begint vanuit jezelf, wat neem ik waar, wat is mijn gevoel daarbij, wat wil ik graag.

Het helpt je dicht bij je eigen gevoel te blijven, helder te zeggen wat je wilt én duidelijk te krijgen waar het de ander om gaat. Deze methode vergroot de kans om respectvol en assertief te bereiken wat je wilt, in verbinding met je partner, collega, baas of kind.

Kim werkt op basis van Geweldloze Communicatie, leren communiceren vanuit je eigen kracht,

verwoorden waar het jou om gaat, voor jezelf te staan in het hier en nu, zelfs als het lastig wordt. Het leert je om voor jezelf op te komen met respect voor jezelf en de ander.

Aan de slag gaan met Geweldloze Communicatie leert je concreet te benoemen wat jouw wensen zijn, wat spiegelen is, wat werkelijk ontmoeten is en wat verbinding is. Daarbij is luisteren naar de wens van de ander; wat hij waarneemt, wat zijn gevoel is en wat hij graag wil, net zo belangrijk als luisteren naar jezelf, naar jouw grenzen en behoeften.

In die verbinding ontstaat er helderheid en ruimte voor mededogen en compassie, waarmee een oplossing binnen handbereik ligt waarbij zowel je eigen behoeften vervuld kunnen worden als die van de ander.

Geweldloze Communicatie gaat over verbinding, gelijkwaardigheid, openheid en werkelijk ontmoeten, zien en gezien worden.

Voor stellen bied ik een mini-workshop Geweldloze Communicatie aan. In 5 dagdelen leg ik jullie de basisprincipes uit van deze methodiek. We gaan oefenen met ontdekken van verborgen behoeften en daarna kun je thuis zelf ermee aan de slag. De kosten zijn 140,- pp/pd incl. btw en excl. als de factuur op naam van je bedrijf kan. Materiaal, koffie/thee zijn inbegrepen.

De kracht van Empathie:

Meer over mij