Kernkwadranten

Eén van de boeiendste bezigheden in ons leven, is inzicht te krijgen in onszelf. Inzicht krijgen in onszelf maakt onze eigen krachten en mogelijkheden helder, zodat we ze effectief kunnen toepassen in ons maatschappelijke leven en onze relaties.Kernkwadrant

Kernkwadranten (ontwikkeld door Daniel Ofman) is een methode om inzicht te krijgen op een vrij eenvoudige manier. Het nodigt uit om op een speelse wijze te kijken naar de dynamiek tussen mensen, met als doel de kwaliteit van samenwerken te vergroten en inzicht te krijgen over onze rol in deze dynamiek.

  • De Kernkwaliteiten

Een kernkwaliteit is een kwaliteit van jouw wezen (jouw kern). Een kernkwaliteit is dat wat je met bezieling doet, wat je inspiratie geeft, het zijn als het ware jouw vleugels en het kost je weinig tot geen moeite. Een kernkwaliteit hoeft niet meteen een eigenschap te zijn, maar eerder een mogelijkheid waarop je je kunt afstemmen.

Zoals je bij een radio de knop hebt waarmee je hem op de goede golflengte afstelt, zo ben jij op je best als je bent afgestemd op jouw kernkwaliteiten.

De kernkwaliteit is typisch iets van jou. Het is jouw specifieke kracht die altijd aanwezig is, je kunt hem niet uit of aanzetten, maar wel verborgen houden.

Laat ik voor het vervolg eens aannemen dat jouw kernkwaliteit Daadkracht is. Het is maar een voorbeeld en je kunt meer dan één kernkwaliteit hebben.

In de kernkwaliteit “daadkracht” voel je je opperbest. Je bent een aanpakker en je voelt je er zó goed bij, dat je te pas, maar soms ook te onpas, van die kwaliteit gebruikt maakt.

De zon en schaduwkant:

  • De valkuil

Iedere kernkwaliteit heeft een zon en een schaduwkant. Die schaduwkant noemen we de valkuil. Die valkuil is niet het tegenovergestelde van je kernkwaliteit, het is nét even teveel van het goede wat een ander kan ervaren als drammerigheid. Een doorgeschoten kwaliteit.

  • De uitdaging

Naast je kernkwaliteit en de valkuil die daarmee samengaat, krijg je ook de uitdaging die daarbij hoort cadeau. Die uitdaging is het positief tegengestelde van je valkuil. Als jouw valkuil ‘drammerigheid’ is, wordt je uitdaging bijvoorbeeld ‘geduld’.

Misschien hoor je wel eens opmerkingen over jezelf die terugkomen. Zo zal de persoon uit het voorbeeld misschien vaak horen: “ik vind je gedrag drammerig, dram niet zo door, heb eens wat geduld.” Jouw kernkwaliteit (daadkracht) en je uitdaging (geduld) zijn elkaars aanvullende kwaliteiten.

Het gaat erom in je leven een balans te vinden tussen deze twee, in het voorbeeld is dat zowel daadkracht én geduld.

De allergie

In de interactie met anderen kom je soms ergernis of irritatie tegen in jezelf, dit is ‘de allergie’.

Deze allergie vinden we vaak niet fijn, maar in feite is het handig gereedschap om achter je eigen kwaliteit te komen. Het positief tegenovergestelde van jouw allergie is je eigen kwaliteit!

In dit geval kan jouw collega aangeven dat hij je drammerig vindt, en het kan goed zijn dat jij je stoort aan zijn passieve houding. Passiviteit en drammerigheid staan in dit voorbeeld als twee uitersten tegenover elkaar, waardoor er een bepaalde dynamiek ontstaat tussen twee personen die beide personen kan wijzen op een stuk inzicht over hun eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten (passiviteit heeft als kernkwaliteit bijvoorbeeld ‘ingetogen’, als uitdaging ‘initiatiefrijk’).

Tot slot – Uit de Dualiteit

Deze twee uitersten, passiviteit en drammerigheid, zijn tegenovergestelden. Die dualiteit kan ons uitzicht behoorlijk beperken, tussen de uitersten zwart en wit zitten toch ook heel veel mooie kleuren.  Wat zie je nog meer voor mogelijkheden tussen drammerig en zijn tegenovergestelde broertje passief? Durf te spelen, probeer het uit en kijk of je andere reacties krijgt dan die je gewend bent te krijgen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werken met kernkwadranten? Neem contact op met Kim van Hartverstand.

© Tekstenfee

Meer over mij