Familieopstellingen

Een familieopstelling is één van de behandelingen die passend kan zijn voor psychosociale coaching. Deze behandelwijze kan onder meer ingezet worden bij een burn-out, depressie of rouw.  Ook gebruik ik de  familieopstelling bij de hulpverlening aan volwassen brusjes, KOPP-kinderen en ouders van een ziek of gehandicapt kind.

Toepassingen van de therapie

De familieopstelling kent vele toepassingen want ze helpt je om met meer afstand te kijken naar jezelf, je familie, je werk, en andere relaties. Op deze manier visualiseer je de dingen waar je tegenaan loopt, bijvoorbeeld:

  • Je kunt je gevangen voelen in schuldgevoelens, gevoelens van schaamte, en angst of verbitterdheid.
  • Je voelt je tekort gedaan of je voelt je niet gerechtigd om van anderen te mogen ontvangen.
  • Je kunt je gevangen voelen in de herhalingen van problemen: “dit is mij al zo vaak overkomen.”
  • Ook kun je, je gevangen voelen in gedrag: “hoe kan ik hier anders mee omgaan?”

Het is soms moeilijk om in woorden te vangen, wat van binnen wordt ervaren en beleefd. Een  familieopstelling helpt hiermee en met het ontwikkelen van inzicht in de onderliggende patronen die de verdere ontwikkeling in de weg staan.Werkwijze

In familieopstellingen worden vaak problemen of gedrag zichtbaar waarvoor je niet persoonlijk verantwoordelijk voor bent, maar die deel zijn van je belasting in de familie of een ander organisatiesysteem. Door de belasting ontstaat een onbalans in het systeem, waar je in verstrikt kunt raken.
Klachten als moeheid, depressie, herhalende werk- of relatieproblemen, of afwezigheid kunnen het gevolg zijn.

Hartverstand helpt je om ieder lid van het systeem een eigen plaats te geven en in contact te komen met je plek. We werken met tastbare symbolen zoals Duplo of playmobilpoppetjes. Ze maken ons duidelijk welke rol of positie je inneemt en ze helpen om de tot dan toe verborgen verbanden te zien. Wanneer dit zichtbaar is, kunnen we nieuwe mogelijke wegen vinden om je, liefdevol, los te maken uit de verstrikkingen. Meestal brengt de familieopstelling een diep en verhelderend inzicht, dat mensen bevrijdt en hen lichter doet voelen.

Heb je vragen over of wil je een afspraak maken voor een  familieopstelling?  Neem contact op door te bellen naar 06-54646161 of email naar kim@hartverstand.nl. Ik beantwoord zo spoedig mogelijk je bericht.

Relatieproblemen, Familieopstellingen, contextueel denken, gezinsbegeleiding, ouderschapscoaching, systemisch, Geweldloze Communicatie, Transactionele Analyse, NLP, Transgenerationele Psychotraumatherapie, nieuwe familieopstellingen, traditionele familieopstellingen, Familieopstellingen met thema relaties & intimiteit, Familieopstellingen met gezondheid, ziekte en symptomen, Familieopstellingen met thema geld, Familieopstellingen met thema kracht en Creatie, Familieopstellingen rondom conflict, Familieopstellingen KOPP, Familieopstellingen talenten.

Meer over mij