Verlies in Beeld, een taal erbij
Traumaverwerking

  1. Boszormenyi-Nagy was een Hongaars-Amerikaanse psychiater en gezinstherapeut en de ontwikkelaar van deze methode. Verlies in beeld is een methodiek waarbij we met behulp van duplo-poppetjes en andere materialen een situatie kunnen uitbeelden. Het is geschikt om te werken met volwassenen, jongeren, partnerrelaties en in supervisie en coaching.

Splitsing van de ziel


Duplo-poppetjes

De duplo-poppetjes representeren mensen uit jouw gezin, ik nodig je uit om poppetjes voor je op tafel neer te zetten op hun eigen plek.  Door ze voor te stellen als mensen in je omgeving kun je inzicht krijgen over de invloed van je verleden op je huidige relaties. Het lijkt op samen puzzelen, samen zoeken we naar een opstelling die jouw innerlijke wereld zo exact mogelijk weergeeft.  De poppetjes maken onzichtbare loyaliteiten zichtbaar. Je kunt je misschien wel voorstellen wat het doet als ik een dominante moeder of een strenge benauwende vader tussen twee poppetjes zet die een echtpaar voorstellen. De beleving daarvan staat dan zomaar voor je.

Of je ziet dat je partner niet tegenover jou staan maar tegenover haar depressieve moeder. De interactie tussen mensen onderling worden zo helder, je kunt dicht bij je gevoel komen en daardoor ontstaat er vaak erkenning en ruimte voor verdriet, boosheid of andere gevoelens. Het geeft je de mogelijkheid ruimte en inzicht krijgen over het hoe en waarom van jouw situatie. Belevingen en verwachtingen kunnen letterlijk op tafel komen en je kunt gaan zien wat er veranderd kan worden.  Deze “taal” werkt krachtig met getraumatiseerde mensen, het geeft je de mogelijkheid samen het leed overzien en het een plek te geven.

Ook een overledene kan door een poppetje worden gerepresenteerd. Het op tafel neerleggen van een overleden moeder kan krachtig zijn omdat het zowel de dood zelf, als de aanwezigheid van de dode moeder zichtbaar maakt. Opstellingenwerk kan je inzicht geven, het structureert de soms verwarrende werkelijkheid en werkt als zowel ordenend als helend. Deze methode draagt bij aan een gelijkwaardige relatie met jezelf en je omgeving.

Overleden ouders zijn neergelegd

Overleden ouders zijn neergelegd

Door de poppetjes-taal krijg je de kans afstand te nemen van de situatie waardoor je meer kunt voelen zonder de controle te verliezen. Het spreekt het hart en het hoofd tegelijk aan. Een echtpaar wordt stil als zij zien hoe hun zoon uiteengerukt tussen hen beiden in staat en kunnen hun pijn gaan ervaren en verdragen. Deze methode geeft je overzicht en daardoor inzicht.

Het lastige dochter poppetje bovenop het blokje lastig zijn, geïsoleerd van de rest van het gezin

Het werken met poppetjes is ook een manier om een probleem te anders te benaderen. Deze werkwijze geeft tijd om na te denken, tijd om je te realiseren wat allerlei dingen betekenen en betekend hebben. Door te zoeken naar de beste manier om relaties en gevoelens uit te beelden, wordt er tijd en ruimte gecreëerd. In de snelheid waarmee vaak gesproken wordt en waarbij we veronderstellen dat we wel weten wat de ander met zijn woorden bedoelt, zorgt het in beeld brengen met de poppetjes voor vertraging waardoor meer van elkaars gevoelens begrepen wordt. Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden.

Opstelling met Representanten
Representanten zijn mensen die gaan staan voor mensen in jouw familiesysteem of een probleemsituatie, zoals de duplo-poppetjes. Het grote voordeel van een opstelling met een groep representanten, is dat zij elk als een soort antenne werken: ze voelen fysieke veranderingen en emoties die op dat moment bij hun rol als representant horen en kunnen die ook uiten, waardoor er meer informatie tot je kan komen.

1-op-1 coaching
Ik kan samen met jou een mini-familieopstelling doen. Ik ga tegenover je staan en representeer bijvoorbeeld je moeder. Je sluit je ogen, doet ze weer open en kijkt in de ogen van je moeder. Wat gebeurt er dan, wat voel je, wat roept het bij je op als je naar me kijkt? Wat wil je zeggen, welk verlangen of gemis wil je benoemen? Bij zo’n intieme en kwetsbare opstelling is de veiligheid van een 1-op-1-situatie juist weer een groot voordeel.

Vloerankers

Vloerankers

Wat we op een tafel doet met poppetjes of stenen, kunnen we ook op de vloer doen. Ik geef je dan een aantal kussens of placematjes, die elk staan voor iemand uit je familie. Die leg je dan ergens in de ruimte neer en je kijkt ernaar. Een extra voordeel boven de tafelopstelling: je gaat eens op de plek van iemand anders staan, om te voelen hoe het voor die persoon voelt. En je kijkt vanaf die plek eens naar jezelf. Ook deze oefening kan je veel inzichten geven.

Verlies

Een symbool kan uitgebeeld worden – in het midden ligt de clown

Symbolen
Naast familieleden kun je ook symbolen opstellen: je werk, je onzekerheid, jezelf als klein meisje, je sombere en je vrolijke kant, je toekomst, je handicap, je lijf. Juist door er vanaf een afstand naar te kijken en te voelen wat je voelt, ontdek je weer nieuwe mogelijkheden.

Wil je meer weten over Verlies in Beeld en Opstellingenwerk? Neem dan contact met me op.

Meer over mij