Voice Dialogue
Voice dialogue

Tijdens ons leven ontwikkelen we allemaal bepaalde gedragingen die ons het meeste opleveren. Dat doen we uit overlevingsinstinct.

We komen in verschillende situaties terecht, waarbij het ene gedrag wel werkt en het andere niet. Die ‘gedragingen’ kunnen we zien als delen of subpersonen (ikken), die stuk voor stuk ‘meekijken’ met hun eigen ogen, hun eigen visie hebben op de wereld waarin ze bewegen.

Ze kunnen er een scala aan gewoonten op na houden, sommige van die ikken zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen.

Dit klinkt misschien tamelijk schizofreen, toch zien we ze in het dagelijks leven ook bij anderen, als een cabaretier zijn typetjes neerzet of je bewust of onbewust mensen categoriseerd in bijvoorbeeld ‘Jup, alternativo, dame, hippie, allochtoon, sloeber, tokkie’ etc. Voice Dialogue is een manier om naar je eigen gedrag te kijken en dat van anderen te herkennen, wat verhelderend kan werken, komisch kan zijn en je kan helpen.

Veel mensen zijn in het bezit van een Stevige Perfectionist.

Degene die het liefst met een rode pen door het leven gaat en precies weet wat wel en niet ok is. Hij vindt snel iets van een collega of kennis, familielid of vriend en onderscheidt zich op deze wijze van de rest van zijn medemens én mede-ikken. En hij is negatief van aard, je zult hem niet snel een compliment horen geven.

De Altijd Vrolijke of Lieve subpersoon is uit op harmonie en doet daar alles voor. Meestal heeft deze subpersoon moeite met ‘Nee’ en probeert dit woord op allerlei manieren te vermijden. Het aangeven van grenzen komt bij de altijd lieve subpersoon niet voor in het woordenboek.

De Doordrammer lijkt een andere uiterste, hij weet dat hij met bombarie zijn zin kan krijgen. Zijn drift en woede- uitbarstingen zijn doorgaans berucht en iets waar veel mensen voor terugdeinzen.

De Koningin heft haar neus ver in de lucht als ze zich ‘beledigd’ voelt, ze vindt het ‘klinkklare onzin’ en ‘belachelijk’ wat er gebeurt en distantieert zich er het verre van, ze wil er niets mee te maken hebben en schreidt naar haar ivoren toren.

Dit zijn er slechts vier, waarin je misschien een ander of jezelf al herkent, zo bestaan legio subpersonen die allemaal hun eigen kwaliteiten, valkuilen, namen, eigenschappen en gedragingen kunnen hebben.

De Methode

In Voice dialogue kunnen we jouw ikken stuk voor stuk een stem geven door ze eenvoudig uit te nodigen. Ik kan je vragen je fysiek te verplaatsen, zodat je nog beter kunt voelen waarom die persoon in jou er is, wat zijn wensen zijn en zijn behoeften.

Het Doel

Het doel hiervan is dat je kanten van jezelf kunt leren kennen die daarvoor verborgen voor je waren. Door in gesprek te gaan verkrijg je inzicht over bijvoorbeeld ‘het conflict’ in jezelf, wat je al een tijdje kunt ervaren als onrust en waarmee je niets kon. Door die kanten van jouw persoonlijkheid een stem en plek te geven kun je steeds meer gaan waarnemen wanneer een bepaalde ‘ik’ aandacht vraagt of op het toneel verschijnt. Je kunt luisteren naar zijn behoeften en hem vragen wat hij nodig heeft om het anders te gaan doen, omdat dit niet behulpzaam is voor jou. Vaak blijkt dat het gesprek aangaan, het ‘horen’ van die Ik en al zijn argumenten, genoeg is om te gaan zien wat je werkelijke behoeften zijn en je opties openlegt om daar vorm aan te geven. Het geeft je ruimte om op een andere manier te handelen, of juist niet. Iets wat je hiervoor niet bewust kon doen.

Deze vorm van coaching bevordert over het algemeen je bewustzijn, de communicatie met jezelf én je partner, vrienden en familie. Je kunt gaan communiceren over wat er in jou gebeurt en wat je wens is. Het benoemen van de subpersoon en zijn behoefte kan zorgen voor een hoop humor, lucht en verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

Ben jij klaar voor onverwachte, ontroerende en amusante ontmoetingen met jezelf?

Kim van Hartverstand wil jou graag ontmoeten!

© Tekstenfee

Meer over mij