Mythologie en Psychologie

Mythologie en Psychologie

Mythologie om jezelf beter te begrijpen.

Als we langs ons onderbewuste en spelenderwijs langs een verhaal de ontwikkelingsgeschiedenis van het bewustzijn wordt geanalyseerd in het licht van ontwikkelingen in de mythologie, en de symboliek hiervan wordt weer verbonden met de psychische ontwikkelingsstadia van de individuele mens.

Ik heb een fascinerende reis gemaakt door de wereld van de mythologie, en de grote zeggingskracht en betekenis ervan ervaren voor de moderne tijd. Deze kennis zet ik in brede zin in mijn therapie, coaching, opstellingenwerk en workshops. Het talentenspel is een prachtige manier om op de archetypische laag jezelf te leren kennen.
DocenteKaren Hamaker-Zondag

Jungiaanse psychologie en mythologie.

Karen heeft ons in de opleiding langs boeiende theorieën en duidingen, en soms zelfs spectaculaire nieuwe invalshoeken op zowel mythologie, psychologie als archetypische thema’s!
Mythologie is veel meer dan alleen een symbolisch verhaal. Aan de hand van een praktische uitwerking van enkele van de belangrijkste Egyptische mythen gaan we kijken naar de relatie tussen mythologie en psychologie, astronomie, sjamanisme, wetenschap en nog veel meer. Ook zullen we in de Egyptische mythologie een paar specifieke thema’s nader onderzoeken:

  • de relatie tussen maatschappelijke ontwikkelingen, bewegingen in het collectief onbewuste en de plaatsing in tijd en plaats van de vijf grote scheppingsmythen van het oude Egypte, en
  • de relatie tussen hemel en aarde zoals de vroege mens die zag en die mee resoneerde in mythevorming en rituelen.

Ik heb leren kijken naar een analyse van de ontwikkelingsgeschiedenis van het bewustzijn aan de hand van een aantal belangrijke mythen uit diverse delen van de wereld, uiteraard op basis van de Jungiaanse psychologie en mensen met een Jungiaans gedachtegoed, zoals met een nadruk op C.G.Jung, Erich Neumann en Joseph Campbell. Ik ken nu verschillende  interpretatiemogelijkheden van mythen..
Na de opleiding is mij het volgende helder geworden:

  • Hoe ‘leven’ wijzelf mythen en mythologische thema’s in onze tijd?
  • Hoe leven mythen nog steeds in ons onbewuste?
  • Hoe kunnen we mythen opnieuw beleven? Bij dit laatste gaan we in op het werk van baanbrekende onderzoekers als Stanislav Grof, Jeremy Narby en Felicitas Goodman.
  • Hoe kunnen we zelf in contact komen met mythologische lagen in ons onbewuste?

Ik zie Jung en zijn gedachtengoed als een hele welkome verdiepende leer voor mijn praktijk HartVerstand op zowel maatschappelijk als persoonlijk niveau.


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *