Kernkwadranten Kwaliteiten, Valkuilen, Uitdagingen en Allergieën

Kernkwadranten Kwaliteiten, Valkuilen, Uitdagingen en Allergieën

Talenten kwaliteiten Kim Lakke Hartverstand

Persoonlijke groei

Kernkwadranten Kwaliteiten, Valkuilen, Uitdagingen en Allergieën

Op een speelse manier jouw kwaliteiten en uitdagingen ontdekken? Een inspirerende methodiek om je sterke en zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen. De kernkwadranten van Ofman is een heldere en toegankelijke methode die je ook kan gebruiken om conflicten met anderen te analyseren.

Leer jezelf kennen in je KWALITEITEN en je valkuilen.

De methodiek in het kort uitgelegd:

  • De kwaliteiten

Een kwaliteit is een talent van jouw wezen. Een kwaliteit is dat wat je met bezieling doet, wat je inspiratie geeft, het zijn als het ware jouw vleugels en het kost je weinig tot geen moeite.

Laat ik als voorbeeld nemen dat jouw kwaliteit ‘Daadkracht’ is. In je talent ‘daadkracht’ voel je je opperbest. Je bent een aanpakker en je voelt je er zó goed bij, dat je te pas, maar soms ook te onpas, van die kwaliteit gebruikt maakt.

  • De valkuil

Iedere kwaliteit heeft een zon en een schaduwkant. Die schaduwkant noemen we de valkuil. Een doorgeschoten kwaliteit. is nét even teveel van het goede wat een ander kan ervaren als drammerigheid.

  • De uitdaging

Naast je kernkwaliteit en de valkuil die daarmee samengaat, krijg je ook de uitdaging die daarbij hoort cadeau. Die uitdaging is het positief tegengestelde van je valkuil. Als jouw valkuil ‘drammerigheid’ is, wordt je uitdaging bijvoorbeeld ‘geduld’.

  • De allergie

In de interactie met anderen kom je soms ergernis of irritatie tegen en dit is ‘De allergie’. Deze allergie is ook een kans om achter je uitdaging te komen in wat je te leren hebt. In het voorbeeld van Daadkracht als kwaliteit is een passieve collega bijvoorbeeld niet fijn.
Passiviteit is een doorgeslagen kwaliteit van ingetogen of geduld bijvoorbeeld.
Deze Passieve collega (jouw allergie) heeft als kwaliteit ‘Ingetogen’ wat past bij wat jouw uitdaging namelijk ‘Geduld’. En andersom heeft de collega van jou juist ‘Iniatiefrijk’ te leren wat weer bij daadkracht hoort.

Je talenten en uitdagingen leren kennen? HartVerstand geeft 2 x een coachgesprek cadeau in de maand november. Kans maken? Meld je aan voor de nieuwsbrief op de site en mail Hartverstand naar info@hartverstand.thx2hns.nl.

 

‘Referenties’
*Op een kruispunt staande in mijn leven bezocht ik Kim voor een inzichtgevende sessie. Voor mij is het belangrijk nu een vervolgstap te maken richting mijn toekomst. Deze eerste sessie heeft mij al inzicht gegeven in mijn belemmeringen en mij laten zien waar mijn kwaliteiten liggen. Kim luistert niet alleen maar hoort echt. Ze voelt ook tussen de regels door. Ik kijk uit naar mijn volgende sessie. (Jacqueline)

*Dankjewel lieve Kim voor de waardevolle coachingssessies die ik heb mogen ontvangen. Heel bijzonder en leerzaam om te ervaren. Fijn dat je de tijd voor me hebt genomen en me helpt met inzichten. Graag tot ziens  (Hartelijke groet Nelie)

 


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller