Van Lijden naar Leiderschap over je eigen leven


Mensen met een depressie in welke vorm dan ook lijden onder het lijden. Counseling kan een oplossing zijn. Hopelijk voor de geliefden van depressieve mensen, kunnen ze hulp aannemen en is er ruimte voor ontwikkeling. Maar hoe werkt counseling?

Het brein is voorzien van imprints. Dit zijn overtuigingen die je meekreeg van je opvoeders. ‘Jij doet er niet toe’, is een imprint. Of ‘zij is onhandig’. ‘Rekenen kun jij niet’ is ook een imprint. Een brein kan verziekt zijn door deze boodschappen.

Bij depressiviteit komen boodschappen niet juist binnen. Positieve signalen worden in het brein vertaald naar negativiteit. In het brein zitten receptoren die het heerlijk vinden om via begaande paden te interpreteren. Een aarzelend compliment wordt door het brein gezien als een bevestiging van de imprint. Een depressief brein heeft daar meer last van dan een gezond brein.

Actieve, vaak langdurige therapie kan verlichting brengen. Het is erop gericht gebaande paden te blokkeren en nieuwe aan te leggen. Je begrijpt dat dit een enorme klus is.

De eerste stap bij depressie is hulp zoeken. Maar soms is dat al te moeilijk. Misschien ken je iemand in je omgeving waarvan je denkt dat hij of zij onnodig lijdt. Wijs je hem of haar naar mogelijkheden van hulp? Misschien is zelfs het samen maken van een afspraak nodig. Kleine stapjes op weg naar gezondheid maak je samen.

Van lijden naar leiderschap over het eigen leven is een keuze. Alleen moet dat nou juist weer worden herontdekt.

De therapie die HARTverstand biedt is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Samen werken we aan ‘anders denken en interpreteren’. Vele technieken vanuit de opleiding maken mijn aanpak succesvol. Als expert op gebied van verlies en complexe rouw, ook helaas in mijn directe familie, ben ik bij uitstek de juiste vertrouwenspersoon. Een NON-contract is een mogelijkheid.

Een NON-contract wordt afgesloten met cliënten waarbij er duidelijk een verlangen is naar de dood. Dit verlangen wordt niet uitgevoerd, maar geïntegreerd in het leven van de cliënt. Tijdens de behandeling met mij plegen ze geen suïcide. Dit document ondertekenen we allebei.

Met deze afspraak gaan we op weg naar heelheid, autonoom handelen, zingeving en integreren we het verlangen naar de dood. We ontdekken wie je werkelijk bent.


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller