Positieve Psychologie

Met veel plezier heb ik de training op de Radboud Universteit gevolg van Rinka van Zundert. Zij werkt met prachtige methodieken waaronder bijvoorbeeld de 4 vragen van Byron Katie, Geweldloze communicatie, Appreciative inquiry allemaal tools die ik eerder in opleidingen ben tegen gekomen. Graag deel ik hier haar zienswijze en raad ik van harte aan om iets bij haar te volgen.

Mentaal
Optimistische gedachten cultiveren / Pessimistische gedachten onderzoeken / Dankbaarheid / Betekenisgeving / Zingeving / Beslissingsvaardigheden / Zelfcompassie

Emoties
emotionele geletterdheid / Emotionele differentiatie / Prettige emoties genereren / “Moeilijke” emoties erkennen, uiten en accepteren

Gedragsmatig
Doelen stellen / Flow creëren / Kwaliteiten herkennen en inzetten / Zelfregulatie ontwikkelen

Sociaal
Empathie / Compassie / Vriendelijkheid beoefenen / Vergeving / Communicatieve vaardigheden / Steun vragen en geven
Fysiologie 
Bewegen & sport / Voeding / Slaap / Balans sympathische & parasympathische zenuwstelsel

1 The Pleasant Life

Je doet zo veel mogelijk waar je zin in hebt en je leert hoe je dit nog meer kunt doen.

Redelijk simpel en platonisch. Denk aan Pamela Anderson. Je zou bijna ook ‘Paris Hilton’ zeggen – maar dat is stiekem een zakenvrouw die 18 uur per dag werkt en een miljardenimperium heeft opgebouwd met een langdurig toneelstuk.

Het nadeel van ‘the pleasant life’ is dat plezier snel went. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat 50% van je ‘geluksniveau’ sowieso is aangeboren. Dit is een algemeen bekend feit in psychologie en komt uit een onderzoek verricht door onderzoekers van de universiteit van Edinburgh.

 

2. The Good Life

Als voorbeeld in de video wordt ‘Len’ gebruikt. Len was op zijn 25e al succesvol en multi-miljonair. Bij vrouwen had hij echter geen succes. Hij huurde een psycholoog in om er achter te komen waarom dat was. Die vond niets, anders dan dat hij bij de 5% mensen met het laagste aangeboren geluksniveau hoorde.

Volgens Martin Seligman is Len echter niet ongelukkig. Len kan zeer goed ‘flow’en. Daarom is hij ook zo jong al succesvol.

The idee van The Good Life is dat je werk, liefde en vrije tijd zelf kunt herstructureren om zo goed mogelijk te functioneren. Daar word je niet blij van, maar the good life draait niet om zo blij mogelijk zijn. Het gaat om voldoening.

 

3. The Meaningful Life

Bij the meaningful life weet je waar je goed in bent en doe je dingen om anderen te helpen. Denk aan moeder Theresa, en aan de miljoenen onbekenden die hun leven wijden aan anderen helpen. Van therapeuten en coaches tot ontwikkelingshulp vrijwilligers.

 

4 The Full vs The Empty life

Wie is er nou het gelukkigst?

Plezier nastreven brengt je bijna geen lange termijn voldoening. Maar betrokkenheid en betekenis, ofwel ‘The Good Life’ en ‘The Meaningful life’ beiden wel. En de combinatie van alle drie werkt het best.

 

Positieve Psychology intro aan de hand van hamburgers

In ‘Positive Psychology – Happier by Tal Ben Shahar’ wordt door een Harvard Professor vier archetypen geopperd waar ik enige aanvulling zie in de archetypen van Martin Seligman.

Tal Ben-Shahar gebruikt een hamburger metafoor onderverdeeld in vier klasses.

Archetype
Kenmerken
1 Hedonistisch
Nu plezier. Geen focus op toekomst.
2 Rat Race
Nu werken, toekomstig plezier
3 Pessimist
Geen zin in leven en is niet toekomstgericht
4 Happiness
De juiste mix tussen nu én later plezier.

We hebben allemaal eigenschappen van elk archetype. Soms zijn we aan het Rat Racen, soms denken we alleen aan nu plezier. We dienen een juiste mix te vinden tussen Rat Race en Hedonisme.

 

Wat is positieve psychologie?

We weten inmiddels dat positieve psychologie is een wetenschap is die draait om wat het leven het meeste waard maakt.

Het is aanvullend op ‘normale’ psychologie, en voor 1990 was het niet ontwikkeld of in ieder geval niet zo populair als nu.

De focus ligt op het positieve. Denk aan geluk, tevredenheid, betekenis, betrokkenheid.

Welzijn versus blijdschap

Welzijn bestaat uit volgens deze video uit vijf pilaren:

  • Positieve emotie
  • Betrokkenheid
  • Positieve Relaties
  • Betekenis
  • Voldoening

Pijlers van Positieve Pyschologie

  • Flow: super efficient werken – waarbij je je tijdsbesef vergeet.
  • Mindfullness:  Leven in het nu. Heel bewust zijn van je omgeving op dit moment.
  • Learned optimism: Je kunt jezelf leren blijer maken

Welzijn is groter en gegronder dan blijheid. Om werkelijk gelukkig te zijn dien je ‘goed werk’ te verrichten, waarbij je, net als we in video één zagen, sociaal verantwoordelijk en betekenisvol werk doet, waarbij je veel in de flow kunt raken.

Overigens is het makkelijk om ‘happiness’ met ‘geluk’ te vertalen – maar wat wij met ‘geluk’ bedoelen is wat met well-being bedoeld wordt.

 

‘Contrary to what most of us believe, happiness does not simply happen to us. It’s something that we make happen…’

Mihaly Csikzentmihalyi, grondlegger van de positieve psychologie.

Bron: Rinka van Zundert 


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller