Ecogramsessie

Ecogram Sessie

Ecogramsessie

Ecogramsessie

 

Ecogram in 1 sessie duidelijk wat je energie oplevert en wat je energie kost

Acht voordelen van deze werkwijze op een rijtje

1 inzicht in je kwaliteiten/overlevingsdelen
2 inzicht in je valkuilen (doorgeslagen kwaliteiten)
3 inzicht in je hulpbronnen
4 inzicht in je groeistappen
5 inzicht in ‘ongezonde’ relaties en verstrikkingen
6 inzicht in verlieservaringen/trauma’s
7 inzicht in loyaliteiten binnen jouw systeem (gezin)
8 inzicht in je patronen

Werken met Playmobil en Duplomateriaal brengt onder andere in beeld wat je patronen zijn. Een heldere werkvorm die op een zachte manier bloot legt wat moet worden doorbroken. Wat we doen in een ecogramsessie is aan de ene kant van een lijn uitbeelden wat je energie oplevert en aan de andere kant wat je energie kost.

Hulpbronnen
Ik zal je vragen naar je hulpbronnen dus van wie of wat wordt je blij en geeft je steun?
Enkele voorbeelden: je (huis)dier, bewegen in de natuur, muziek, dansen, varen, fotograferen, de kerk, sporten, maar kan ook een goede vriendin zijn of buurman.
Verstrikkingen & Loyaliteiten
Verder brengen we je relaties om je heen in beeld zoals familie, partnerrelatie, relatie met je kinderen, je werksituatie, relatie met je ziekte of de ziekte van je kind of partner, vrienden en andere belangrijke personen. Dit legt bloot hoe eventuele verstrikkingen, loyaliteiten en projecties liggen in de relatie.
Overlevingsdelen: Als kind ben je van binnen afgesplitst op een moment dat het ooit nodig was. En ben je strategieën gaan inzetten om niet te voelen of om anderen op afstand te houden en/of om bij het gezin te horen.

Enkele voorbeelden:  De heks, de sterke man, de clown, de verbinder, het lieve meisje, de beschermer, de aanklager, de verpleegster, de perfectionist, de criticus, de helper, de aanjager (schiet op), de zieke zwakke, de (brand)blusser, de hemelbestormer.

Als je de delen van jezelf kent kun je met jouw delen in gesprek (Voice Dialogque). Inzicht in dat je overlevingsdelen ook je kwaliteiten zijn brengt levensvreugde en levensenergie. Zo verstevigen we je gezonde deel wat nodig is om om trauma of een verlieservaring aan te kijken.

Ruppert kim lakke hartverstand

Model volgens F. Ruppert
1 Overlevingsdelen doorzien
2 Gezonde deel verstevigen
3 Contact met traumagevoelens
4 Wegen naar autonomie en levensenergie benutten

Wat elke sessie oplevert is een helder en compleet overzicht van je to-do-list en de to-don’t-list, anders gezegd wat je te ‘laten’ hebt. Als je merkt dat een bepaalt familielid of vriendschap veel van je energie vraagt is het ook gelijk duidelijk dat deze relatie een persoonlijke groeistap van jou vraagt. In eerste instantie is het van interessant om erachter te komen wat de aard is van jullie relatie, zijn er verborgen contracten bijvoorbeeld? Een verborgen contract van jouzelf zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “Vind mij lief” of “Het moet wel gezellig zijn” of “ik red jou”. Vaak is de balans van geven en nemen scheef. Dit betekent dat jezelf iets te doen hebt in het leren ontvangen en niet zoveel weg te geven. Of juist andersom het afgrenzen van de ander die teveel geeft omdat je onmogelijk zoveel terug kunt geven voor een gezonde balans. Daarnaast onderzoeken we de “verstrikkingen” en loyaliteiten binnen deze relatie. Is er een herhalend patroon van een ‘verborgen familiedynamiek’? Een voorbeeld van een familiedynamiek is ”bondjes” sluiten. Dit deed je bijvoorbeeld met je vader “tegen” mama en in je volwassen leven herhaal je dit patroon onbewust op je werk of in de partnerrelatie. De andere dynamiek is dat al vroeg ging zorgen voor je moeder in plaats van zij voor jou, op de werkvloer vind je het lastig om leiding te accepteren, immers je deed het al heel vroeg zelf.

De groeistappen die helderder zijn na een ecogramsessie kun je zelf mee aan de slag of we pakken ze op in een kort coachingstraject. Om vrij te komen van patronen en ze te doorbreken, is helder overzicht eerst nodig. Bewust worden is stap 1. De verlieservaringen die in het opgroeien worden bloot gelegd vraagt terug kijken en ook het verleden te integreren. Hoop op een beter verleden los te laten en te gaan genieten van het leven. Dit gaat langs gemis ofwel rouw om wat niet was. Dat kan gepaard gaan met boosheid en verdriet. Als dat allemaal is geleefd dan zal er meer ruimte zijn voor levensvreugde en levensenergie. Soms is het nemen van je succes een struikelblok (succesangst is de andere kant van faalangst) De zegen ophalen van jouw systeem via een familieopstelling is één van de mogelijkheden om dat te bereiken. In mijn praktijk gebruik ik verschillende methodes om je communicatie met jezelf en met anderen zo mild als mogelijk te maken. Daar waar communicatie verbind – ook in het conflict – hebben we een win win situatie. Transactionele Anlayse is behulpzaam om naar de “IK ben OK en Jij bent OK” uitgangspositie te komen. En te weten wanneer je in drama zit of vanuit je kracht spreekt. Langs de ‘overlevingsdelen’ (maskers) leer je dienende en helende taak kennen. En dat zet je in je kracht!

Een ecogramsessie kost 140,- euro en duurt gemiddeld 2 uur.

Bij “Methodieken” kun je meer lezen over werken met Playmobil en duplomateriaal ‘Verlies in beeld’.


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller