FAMILIEOPSTELLINGEN MET DIAGNOSE, ZIEKTE, SYMPTOOM

FAMILIEOPSTELLINGEN MET DIAGNOSE, ZIEKTE, SYMPTOOM

Leef jij je leven aan de hand van je symptoom? Ben jij leidend? Of je symptoom ten opzichte van hoe je leeft?

“Familieopstelling als ingang om te relateren aan ziekte en gezondheid”

Met elk symptoom, diagnose of ziekte kan worden gewerkt: astma, spastische darm, depressie, ADHD, kanker ed.

Begrijp je waarom je een symptoom hebt en of dat uit een familieband komt? Als je het begrijpt kun je er wat aan doen om een eerste stap te maken. Om te helen en er anders mee om te gaan.

Als moeder van een gehandicapte tweeling en mijn specialisme in mijn vak over KOPP-kinderen maakt dat ik nieuwsgierig ben naar diepere verbanden en oorzaken in familiesystemen. Vorig jaar heb ik de masterclass opleiding gedaan met Meesteropsteller rondom ziekte en gezondheid arts Stephan Hausner.

Bij anderen en bij mezelf heb ik in opstellingen gezondheidsklachten en psychische problemen direct zien oplossen of na opstellingen geleidelijk zien verdwijnen. Een familieopstelling brengt echter niet altijd een oplossing in de vorm van directe genezing of een sneller herstel van de fysieke of geestelijke gezondheid. Soms gaat een gezondheidsopstelling in essentie om het aanvaarden van het eigen lot. En dat biedt transformatie op zielsniveau.

Om er voor te zorgen dat jouw zelfhelend vermogen wordt geactiveerd kijken we naar je hele familiesysteem. Veel gezondheidsklachten blijken samen te hangen met het “onbewust” niet helemaal kunnen of willen nemen van het leven.

Het opstellen van jou en je symptoom vertelt veel over hoe jij je verhoudt tot je symptoom. Leun je op het symptoom of plakt het symptoom op jou? Als mogelijk je vader en moeder en broers/zussen worden opgesteld kun je zien hoe je symptoom op hen reageert. Dat vertelt of het symptoom meer gebonden is aan de lijn van je moeder of je vader. Soms zijn er familiedynamieken die, als ze eenmaal zijn bloot gelegd, helderheid kunnen geven in de eerste stap naar de oplossing. Soms kunnen we tijdens de familieopstelling deze stap al zetten. Bijvoorbeeld een buitengeslotenfamilielid weer in ere herstellen, of de dynamiek rond daderschap en slachtofferschap verlichten. De heling vindt plaats op het diepe niveau van ons bewustzijn waar de verstrikkingen liggen.

Soms is er direct verlichting na een familieopstelling zoals een deelnemer van onze dag in november vertelde, dat ze bijna de hele dag aanwezig kon blijven terwijl ze had verwacht na haar opstelling te moeten gaan liggen. Ze kon zelfs wandelen in het nabij gelegen bos en daarna nog deelnemen als representant tegen haar eigen verwachtingen in (burn-out).

Mijn eigen zienswijze op ziekte is 180 graden gedraaid na het doen van de masterclass opleiding van arts Stephan Hausner en dat was al heel behulpzaam. Het levert me mildheid op en diepe dankbaarheid. En dat is een hele fijne energie in plaats ervan weg te willen of buiten te willen sluiten.

“Zie jij je symptoom als belemmering? Dan zie ik je graag een keer langs komen.”

Als je last hebt van een symptoom, diagnose of ziekte en je wilt hier naar kijken door middel van een familieopstelling organiseert HartVerstand samen met Erve Veldink in Haarlo 2 retraites in maart en november. Daarnaast organiseer ik 2 dagen familieopstellingen op 8 mei en 25 september in Naarden. Kijk bij de agenda voor meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden: www.hartverstand.nl/agenda

kim lakke hartverstand workshop


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller