Mijn beschermende brein & Hartverstand

Mijn beschermende brein & Hartverstand

Dankbaar voor de vraag van Kitty Rumping om mee te lezen met het prachtige boek “Mijn beschermende brein”.
Alle kennis die ik reeds via verschillende opleidingen heb opgedaan over het brein en trauma heb ik kunnen inbrengen. En heb met veel plezier een bescheiden bijdrage mogen leveren.

Het boek is te bestellen via de website van mijnbeschermendebrein.nl of via de boekhandels en bol.com.

In dit kinderboek leggen we je uit hoe je hersenen (ook wel je brein genoemd) jou beschermen door het maken van pijn. Hoe dat werkt. Hoe het komt dat je bijvoorbeeld buikpijn krijgt als je ergens tegenop ziet. Of hoofdpijn als je ergens ongerust over bent. En natuurlijk vertellen we je ook wat je dan kunt doen!

Voor wie is dit boek?

  • Voor kinderen die willen weten hoe hun lichaam werkt. Hoe zit het met lichamelijke signalen als dorst, honger, emoties, vermoeidheid en pijn? De nadruk ligt op de laatste drie: wat voel je in je lichaam en hoe kunnen deze gevoelens ontstaan?
  • Voor kinderen met aanhoudende klachten als: pijn, vermoeidheid, geen zin hebben, ergens tegen op zien, slechter slapen. Klachten die niet direct een oorzaak hebben in lichamelijk letsel.
  • En als het nu begonnen is met een lichamelijke blessure en klachten gaan niet over of komen na een tijdje weer terug? Ook dán is dit boek interessant.

Beschermende brein:

Ons brein beschermt ons tegen gevaar, tegen dreiging. Dit gebeurt continu (dag en nacht) en (gelukkig) volledig automatisch, onbewust. We voelen deze bescherming in ons lichaam.

Ons brein maakt lichamelijke signalen als dorst, honger, vermoeidheid, pijn en beschermende emoties als boosheid, angst en verdriet.

Deze lichamelijke signalen zijn bedoeld om ons “aan het werk te zetten” om in onze behoeftes te voorzien.

Als deze beschermende signalen niet worden herkend en worden genegeerd, gaat het op langere termijn niet goed met jeJe brein gaat je in dit geval overbeschermen met de bedoeling om je wél te laten ‘luisteren’. Je voelt in dit geval pijn of vermoeidheid en je kunt je zelfs wat grieperig gaan voelen.

Deze signalen verzin je niet, ze zijn er werkelijk. Hoe dit biologisch werkt, staat uitgelegd en getekend in dit boek. Met behulp van de plaatjes kun je precies voor je zien hoe het allemaal werkt in je lichaam.

ER IS NU OOK EEN POSTER TE VERKRIJGEN! Handig om het ingewikkelde verhaal van de biologie van pijn op een eenvoudige manier uit te leggen. Mooi voor in de wachtkamer of praktijkruimte.


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *