Karakterstructuur als talent en valkuil

kim-lakke-website

“Alle karakterstructuren zijn geschikt om leiding mee te geven. In de sociale psychologie is dat het principe van de ‘equifinaliteit’. Maar per karakter zijn wel verschillen te verwachten in de reacties van de omgeving en de mate van effectiviteit van de leidinggevende. Karakterstructuren zijn bronnen van zowel talenten als valkuilen. Talenten in de bestuurskamer zouden elders in dezelfde organisatie een valkuil kunnen zijn.”
prof. dr. Jan de Vuijst, executive coach en deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Tilburg geeft hier in Baarn op 30 oktober een lezing over. (bron:Nobco)

Ik ben geen executive coach maar wel een coach die stuurt op “Eigen Leiderschap”.
Een team aansturen van 5 medewerkers met alle neuzen dezelfde richting op. Iedere medewerker in mijn team heeft zijn eigen unieke kwaliteiten en valkuilen. Ieder zijn eigen masker/karakterstructuur en dan die van mezelf als leider.
Eigen leiderschap noem ik het. Weten wat je eigen kernwaarden zijn en daar je koers op uitzetten. Vandaag streng en duidelijk in mail gecommuniceerd. Duidelijke communicatie met hoger doel, gewaagd doel, visie en missie altijd in achterhoofd.

Enkele uitdagingen op de werkvloer

Gemaakte afspraken worden niet nagekomen. Uitdaging om te kijken naar de oorzaak van dit gedrag van de werknemer. En wat ik als leider hierin kan leren. Wat is dan de meest effectieve manier van communiceren naar hoe je het wel wilt? Iedere leider heeft zijn eigen stijl van communicatie. Helder, bondig en liefdevol is mijn stijl. Ontdek je eigen stijl en de voor- en nadelen ervan. Ontdek ook hoe je keuze kunt hebben om bijvoorbeeld kort en bondig te reageren of juist wat uitgebreider met meer details. Communicatie afgestemd op de ontvanger is het meest effectief.

Wat als je werknemer zijn probleem jouw probleem maakt? Bijvoorbeeld als reactie: Ja mijn telefoon is snel leeg en het is mijn privételefoon. Hoe ga je hier effectief me om?

Effectief leren communiceren langs de weg van de minste weerstand.
En wat is dan een hoger doel, gewaagd doel, visie en missie? En wat is het belang om voor elke organisatie deze helder te hebben? Wat zijn karakterstructuren. Zie je jezelf als hoofd van een organisatie als budgethouder of vertegenwoordiger van een budgethouder, waarom niet? Of waarom wel? Nieuwsgierig?
Ik ontmoet je graag in een vrijblijvend intakegesprek.
Kim@hartverstand.thx2hns.nl
0654646161


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller