Ethiek van binnenuit

Ethiek van binnenuit

Verbindend Leiderschap : ethiek van binnenuit


De afbeelding is van De blauwe violist van Marc Chagall, 1947

Wat ik zie in dit schilderij is hoe je als leider je eigen instrument bent, je speelt als het ware de muziek met noten opgebouwd uit kennis vanuit je verleden, je systeem. Het verleden wordt voor mij door de huizen en een kerk (spiritualiteit) gesymboliseerd onderaan het schilderij waar de stoel op staat. De violist zit en wellicht zijn de vogels op schoot zijn overleden ouders en de witte vogel op zijn schouder een kind van zijn schoot. In het maanlicht van de volle maan waar vrouwelijkheidssymboliek verwerkt is middels, schoonheid en vruchtbaarheid van de boom, creativiteit en zo kan ik nog wel even doorgaan met associëren.

Kunst roept op tot verbeelding en in het licht van de Ambacht van het mens zijn zoals Martin Büber daar naar aan refereert met zijn uitspraak wat een mens te doen heeft is leren om weer mens te zijn.

De vraag die bij mij naar boven komt bij dit schilderij “waar stoel jij jouw ideeën op”?

Trauma kan het geweten blokkeren
Destructief gerechtigd* is net als roulerende rekening* een term uit contextueel werken. Een levensintense gebeurtenis zoals verwaarlozing in het opgroeien zou kunnen maken dat je niet afgestemd bent op je innerlijke leiding. Je innerlijk ordening van je kaartenbakje heeft kaarten met ervaringen van geweld, vernedering, pesten in zich zitten en deze zijn gelinkt met ervaringen uit het verleden. En dat kaartenbakje vormt jouw gebied. Als het ware neem je de wereld waar vanuit dat gebied.Je hebt dan de traumabril op. Je hebt een ander nodig om op het plekken te kunnen kijken waarvan je nog geen kaart hebt. Ethiek heeft te maken met jezelf kennen, “ken uwzelve” is een bekend aforisme. En je leert jezelf kennen door de ogen van een ander. In die zin is het een kwetsbaar proces wat schaduwwerk met zicht meebrengt.

*destructief gerechtigd: je voelt alsof je recht hebt op die appel en steelt hem, je voelt onvoldoende schuldgevoel
*roulerende rekening: herhalen wat jou is aangedaan, zo blijft in het systeem de goedprater “zo doen wij dat hier”. En is geweld gebruiken iets wat zich in generaties blijft herhalen.

Aan de slag met Ethiek kan individueel of met groepen. Neem gerust vrijblijvend contact op via Whatsapp 06-546 46 161.

#Ethiek #waarden #moraal #welkewaardekomtinhetgeding #moreelberaad #mentaliserenisbelangrijk #ikbenvooreentraumageinformeerdemaatschappij


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *