Relatiecoaching “Je bent zo mooi anders dan ik”

Hoe is dat opgebouwd? Er is een kennismakingsgesprek dat kan telefonisch of dat is in het 1e gesprek samen met mij.
We bespreken waar je tegenaan loopt en wat je na de coaching anders wilt zien. Voor mij fijn om de interactie samen te zien.

Dan volgen er 2 mogelijkheden:

Mogelijkheid 1: jullie gaan gezamenlijk het traject aan

Mogelijkheid 2: jullie gaan ieder een aantal persoonlijke sessies aan los van elkaar. Dit zijn sessies met persoonlijke groei stappen en doelen met het hogere doel in achterhoofd. Wie ben ik, wie ben ik ten op zichte van de ander en wat zijn mijn patronen in relaties en specifiek deze relatie. Ook is er ruimte voor verwerking van persoonlijk trauma uit je verleden. (Vroegkinderlijk trauma)

Eén van de manieren tot inzicht te komen is je overlevingsdelen te leren kennen in een combinatie van Voice Dialoque en transgenerationeel psychotraumawerk.
Als helder is welke strategieën je inzet om pijn te vermijden en je weet waarom je deze bent gaan inzetten (fenomenologisch waarnemen) heb je meer keuze vrijheid om bijvoorbeeld “Margaret Thatcher” of “De Clown” of “Critikusje” je “kleine jongen/meisje” “De harde werker” ” “de aanjager/maak voort” “de verleider” etc als kwaliteit in te zetten en minder als valkuil. Dit zijn manieren om de ander of jezelf op afstand te houden.

De weg is eerst mildheid voor jezelf voor al je schaduwstukken voor al je kwaliteiten. Als je mild voor jezelf kunt zijn is het oprechtere mildheid naar een ander. Als je van jezelf boos mag zijn bijvoorbeeld heb je meer compassie naar de ander als die boos reageert. Eigenlijk gaat het over insluiten en met compassie kijken naar alle delen in jezelf en de ander. Inzicht in emoties is handig soms doen we boos en zijn we eigenlijk verdrietig of bang. Boos is dan een secundaire emotie en niet waar het werkelijk om gaat. Hoe blijf je in de Window of tolerance ofwel hoe kun je leren je emoties te containen.

Indentiteit en patronen
Hoe ga ik om met afwijzing?
Hoe ga ik om met complimenten?
Balans van geven en ontvangen?
Hoe gingen mijn ouders vroeger om met conflict?
Groei langs polariteiten van controle versus overgave Man versus vrouw macht versus onmacht lijden versus genieten teveel versus tekort vertrouwen versus wantrouwen etc
Wat zijn functionele en disfunctionele vechttechnieken?
Welke verlieservaringen heb je meegemaakt in je leven? Onbewust vragen deze vaak nog om verlaat verdriet en rouw.

Systemisch, Contextueel, Familieopstellingen
Als je uit verstrikkingen met familie en verschillende groepsgewetens bent en je bewust bent van je loyaliteit naar je systemen komt er ruimte voor autonomie. Wie ben ik los van mijn ouders, van de plek waar ik ben opgegroeid enz. Vanuit kennis over wie je bent identiteit en autonoom kan handelen kun je pas echt helder zijn over wel of niet doorgaan met deze relatie. Je ziet wanneer je per ongeluk 1 van je ouders bijvoorbeeld op partner projecteert. Dan proberen we wat we als kind hebben gemist alsnog op partner te verhalen. Dit onbewuste proces bewust maken heeft als resultaat dat we onze partner niet meer tot onze vijand maken. Ook begrijpen we systemisch en contextueel gezien waarom we voor deze partner hebben gekozen.

Tijdens de relatiecoaching-traject bied ik een dag basisprincipes geweldloze communicatie aan.
Dit drie dagdelen waar we met zijn 3-en kort de theorie behandelen en vooral veel gaan oefenen om je gevoel en behoefte te herkennen en om de ander een verzoek te doen om een behoefte te vervullen. Ook leren we in te leven over hoe de ander zich voelt en wat mogelijk de behoefte is van de ander. Per ongeluk eisen of claimen we nog wel eens iets van onze partner en is de ander niet vrij om nee te zeggen. We manipuleren onbewust de ander om onze behoeften vervuld te krijgen.

Inzicht in je eigen volwassene, kind en ouder egopositie levert mildheid op en begrip in communicatie misverstanden. Herkennen wanneer je zelf of de ander in drama zit en kiezen om weer te communiceren vanuit de intimiteitslaag is een belangrijk onderdeel van inzicht op de spelletjes die we spelen. Soms zit één van de partners meer in ouder en de ander meer in kind de relatie is complementair aan elkaar en kun je prima samen oud worden echter in onze natuurlijke behoefte aan groei, zelfstandigheid en autonomie komt er een moment in je leven dat je niet meer vaker de ouder rol of vaker de kinderrol wil hebben in de relatie. Dit is het moment van mogelijke verwijdering en is nodig dat beiden partners een groeistap maken. Niet altijd even makkelijk als je graag zorgt voor de ander om die positie op te geven of als je “onbewust” graag leunt dat je meer op eigen benen moet staan. Dit gaat met schuren en wrijven en weer opnieuw voor elkaar kiezen vanuit de volwassen positie.

Lichaamsbewustzijn
Behoefte aan intimiteit, aanraking, opgeven van grenzen in het seksuele.

Na een dag leren communiceren vanuit je gevoel en behoefte en een sessie over inzicht in elkaars overlevingsdelen gaan we naar het afsluiten van de coaching een laatste sessie samen als jullie ook los van elkaar coaching hebben gehad.

Er is ruimte voor reflectie en een afronding in samen verder gaan of ieder apart. De uitkomst is in ieder geval meer kennis over jezelf, je kwaliteiten en je schaduw en meer autonomie.

Voor mij gaat het over helderheid in keuzes maken in contact met je ziel, je identiteit en autonomie.
Wat de keuze ook is mildheid en begrip voor elkaars gedrag maakt dat je makkelijker kunt blijven of kunt loslaten.


Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller