Alle leven is ontmoeting

Alle leven is ontmoeting

Visitaitie Jacopo Pontormo

De ontmoeting met de mens staat centraal niet de diagnose Schilderij “De visitatie” door Jacopo Pontormo

Diagnostiek DSM V


Soms gaat de ontmoeting over de verwarring op de grens van gezondheid.  Wat is coachbaar wat hoort bij therapie en wanneer moet je zelfs doorverwijzen naar een psychiater?

Bij de vervolgopleiding Diagnostiek (DSM V) bij Phoenixopleidingen zijn we getraind om een label te plakken en dat weer er vanaf te halen. De oefening ging simpel van rondlopen in de ruimte en stoppen bij bijvoorbeeld een stoel. Je zegt dan van binnen stoel en laat het los. Dan het volgende wat je in je op komt, hout en dat laat je weer los. Vervolgens komt de associatie dragen op en dat laat je weer los. De oefening verlegde zich van objecten naar mensen. Het hielp mij ook om lef te ontwikkelen om iemand een label op te plakken. En evenzo belangrijk: weer los te laten. Doel om zo te leren kijken is dat de ontmoeting tussen twee mensen in begeleidingssituatie centraal staat.

Geschikt voor coaching?

De mens staat centraal. In de 1e ontmoeting stellen we vast dat het gezonde deel groter is dan het pathologische deel. Zo weet ik dat de cliënt coachbaar is en niet hoef door te verwijzen naar een psychiater.
En wanneer dan wel geschikt voor coaching of counseling? De cliënt heeft het vermogen om het geleerde toe te passen en te integreren. Soms is integreren ja zeggen tegen het ongezonde deel in het leven van alle dag. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out of de constatering dat je last hebt van stoornis uit de DSM-V lijst. Wel ben ik groot voorstander zeer voorzichtig te zijn met labelen. Als we meer kennis vergaren over rouw en normale rouw reacties en het begrijpen van ongezonde rouwreacties noemen we het minder snel een stemmingswisselingstoornis of depressie.

Gedicht

Waarom hebben alle dingen een naam?
Vroeg het meisje aan de meester
Het was even stil
En hij antwoordde
Wat een mooie vraag!
Je naam heb je van je ouders gekregen
Omdat je een naam hebt, kan ik je roepen
En als ik je roep, kun je bij me komen
En als je komt, kan ik je vasthouden
En als ik je vastpak, kan ik je loslaten.

Wibe Veenbaas

Bijgaand filmpje van GGZ gaat over labelen. Niemand is zijn stoornis. Je bent geen autist. Je heet Pieter,  je hebt autisme en één van je kwaliteiten is bijvoorbeeld oog voor detail.
Normalisersen van psychische stoornissen, is het eigenlijk wel een stoornis of een kwaliteit?
Niemand is zijn stoornis! Stigmatiseren is niet helpend.

Kim Lakke

Psychosociaal begeleider - Relatietherapeut - Ouderschapsbegeleider- Trainer - Spreker - Opsteller